Naast strand en dorp is er genoeg te beleven op Vlieland. Wij zeggen altijd; ‘Er is niets en toch heel veel!’

Vuurtoren icm De Kaasbunker. Aan beide zijden van het Vuurboetsduin (op één na hoogste duin van Nederland) bij de vuurtoren is een hoge trap. Veel mensen nemen de trap vanaf de Waddenkant. De trap aan de achterkant is ook leuk; dan kom je aan de andere kant van de Vuurboetsduin omhoog. Is leuk om bovenop het duin richting de vuurtoren te wandelen. De kaasbunker vind je vlak naast de vuurtoren.

Heerlijk ontbijten, brunchen, lunchen aan het strand bij ’t Badhuys i.c.m. Galerie de Reddingsbootschuur aan de Badweg (hoofdroute van dorp naar het strand).

Tocht met de Vliehors Express over de Vliehors naar het drenkelingenhuisje. Wie weet spot je nog zeehonden in het water tussen Vlieland en Texel.

Ga naar Fortuna Vlieland als je wilt weten hoe het Vlielandse speciaal bier wordt gebrouwen in de spiksplinternieuwe brouwerij. Een bezienswaardigheid met nieuwe ketels en een permanente expositie over de relatie tussen het eiland en bier.

De taartjes van ‘Leut’ in het dorp zijn superlekker (cranberry cheesecake… jammie!) en natuurlijk het brood en al het lekkers van Bakkerij Westers in de Dorpsstraat😉. Voor heerlijk ijs ga je naar Min12, ook aan de Dorpsstraat.
Bij Badhotel Bruin aan de Dorpsstraat kan je heerlijk binnen of op het terras zitten voor een hapje of drankje. Het terras aan de overkant, De Oude Stoep , geeft uitzicht over de Waddenzee. Dat laatste is ook het geval als je bij restaurant Zeezicht zit.
En het terras van De Bolder op de camping natuurlijk niet te vergeten (Bolderhap!).

Posthuys icm vogelkijkhut bij de Kroon’s Polders. Vanaf de camping/dorp of bijv vuurtoren kan je de bus naar ’t Posthuys pakken. Op de fiets kom je er via de Postweg (weg langs de Wadden), maar je kunt ook aan de strandkant het lange schelpenpad fietsen. Ook een heerlijke route.
Hou je van rust, natuur en vogels wandel dan de mooie natuurroute rondom Kroon’s Polders (start vanaf het Posthuys). Bij het Posthuys kan je voor een paar euro een verrekijker huren.

Langs de Postweg ligt halverwege Natuurkampeerterrein de Lange Paal van Staatsbosbeheer. Prima rustpunt voor een kleine toilet en speelpauze en er zijn in en rondom de gebouwtjes vaak veel (jonge) zwaluwen te zien. Voor de kids is er op het kampeerterrein een leuke water-/zandpartij om te spelen.

Bunkermuseum Stelling H12 > Net dit jaar geopend. Aanrader als je meer over de geschiedenis van het eiland wilt weten. Incl een heel buitengebied met loopgraven e.d. Je komt er via het schelpenpad dat vanaf het Badhuys richting het Posthuys loopt.

Boek een heerlijke gezichtsbehandeling bij Lies Sterk van Zin aan Zee of ga een paar uurtjes lekker ontspannen in de sauna van Westcord Hotel Seeduyn bij het strand.

Lekker turen naar de zee en voorbij varende zeilboten kan heel goed vanaf het duin bij de ‘Punt’ (o.a. via de Haven de weg omhoog het strand op of via strandtent ‘Oost’ vlakbij camping Stortemelk).

Ook zijn er diverse zeehonden-/robbentochten vanaf Vlieland.

Yoga op het strand en andere activiteiten (zie het infobord bij het toiletgebouw, daar hangen wel meer activiteiten).

Sporten/surfen/andere activiteiten via Surfana of Paal 50.

Wadlopen, zelf of onder begeleiding. Info hierover oa bij het pleintje bij de kerk – woonhuis met info/folders hierover in de tuin.

Museum De Noordwester in de Dorpsstraat.

Midgetgolfen op de midgetgolfbaan ‘De oude vuurturen’ aan de Dennenlaan of bowlen bij Strandhotel Seeduyn.

Voor de kids; met een visnetje het strand op of krabben vangen bij de haven. Zoek een stok, pak een stuk touw, hang er een stukje vlees/kip aan en je hebt in no time beet. Je laat ze natuurlijk wel weer vrij.

In de tent ligt ook wel een map met allerlei activiteiten en info. Vergeet vooral niet te genieten en soms even lekker helemaal niks doen.

Enjoy!